Un projecte de ciència ciutadana de CONBICI
Valencia en bici participa amb un grup de persones voluntàries en el projecte Cycling with clean air
Des de Desembre de 2021 CONBICI (Coordinadora estatal en defensa de la bicicleta) està mesurant la contaminació atmosfèrica amb dispositius mòbils mentre pedaleja pels carrers de 14 ciutats de l’estat Espanyol que sumen 9 milions d’habitants: Madrid, Barcelona, Valencià, Zaragoza, Málaga, Alicante, Valladolid, Vigo, Xixón, Terrassa, Cartagena, Burgos, Albacete y Lorca.
L’ aparell de mesurament AirBeam3
El captador que utilitzem ha estat desenvolupat per una ONG de New York: Habitat map. Té l’avantatge de ser un open source i un open data. Els captadors mesuren diversos paràmetres: partícules fines (PM2,5) , temperatura i humitat. Les mesures es poden fer fixes en interiors i exteriors i també en moviment, són immediatament accessibles en l’aplicació mòbil AirCasting (https://www.habitatmap.org/aircasting). Posteriorment poden ser descarregades i visualitzades en el mapa participatiu habitatmap (https://aircasting.habitatmap.org/)
Les partícules fines “PM2,5”
Son partícules de pols de diàmetre inferior o igual a 2,5 micròmetres. Els seus orígens són molt diversos, d’origen humà o natural (foc, arena..) però principalment provenen de la combustió. El principal origen humà en les ciutats és el transport amb vehicles a motor (combustió dels carburants, fricció de les rodes i frens sobre l’asfalt). També els generen en menor quantitat les calefaccions i l’agricultura. Les PM2,5 es dispersen lluny segons els vents i travessen continents i oceans. Es una contaminació que te escala regional però es poden observar pics de contaminació local a les ciutats.
Importància de les PM2,5 en la salut humana
Les partícules fines són els contaminats més perjudicials per a la salut humana pel fet de ser els més abundants. Són tan menudes que travessen les vies respiratòries altes i s’introdueixen al pulmó i a la circulació sanguínia. L’OMS ha baixat en 2021 el llindar per a molts contaminants atmosfèrics. Entre ells, han fixat el màxim aconsellable de PM2,5 per sota de 5 µg/m³ anual i 15 µg/m³ diari a causa de la relació directa demostrada amb nombroses malalties agudes i cròniques. Els efectes nocius per a la salut demostrats són molts. Produeixen baix pes i disminució del creixement als nounats, asma i augment de les crisis en edats infantils. Podrien estar relacionades amb problemes de desenvolupament neurològic infantil. A l’edat adulta es relacionen amb infarts cardíacs i cerebrals, malalties pulmonars, augment de les infeccions respiratòries I amb el càncer de pulmó. Les PM2,5 podrien estar relacionades amb el deteriorament cognitiu. Afecten de manera més greu a població vulnerable, infantil i major.
Valenciaenbici en el projecte CWCA
Des del seu inici el projecte va estar impulsant per l’area de salut I medi ambient de CONBICI. Junt amb l’equip tècnic (Laura Vergara I Quique Perez), Marian Sintes I Carlos Perez Olozagala van dissenyar el projecte i posar-lo en marxa. Marian Sintes es membre de Valencià en bici i metgessa de família i comunitària. Carlos Perez és membre de Kalapie, químic i expert en contaminació atmosfèrica. Des del col·lectiu kalapie tenien amplia experiència en mesuraments.
En Valencià, el grup de voluntaris de Valenciaenbici (Alberto Maravall, Shirlei Zen, Carlos i Jesus Donázar) i membres de l’escola d´enfermeria i salut pública de la Universitat de València han mesurat les PM2,5 en temps real amb 2 monitors AirBeam. Els 2 mesuradors van ser comprats per la nostra associació Acció ecologista-Agró. En els recorreguts amb la bicicleta hem transitat per carrers i avingudes de tots els barris, junt amb els vianants, els ciclistes I el trànsit habitual. Des de Desembre de 2021 fins a Novembre de 2022 hem registrat 211 recorreguts vàlids amb 126 hores de mesurament.
Objectius del projecte CWCA: Cycling with clean air
És una iniciativa de ciencia ciutadana i com a tal té com a objectius:
- Aconseguir dades de concentració de PM2,5 en nombrosos punts de la ciutat, a prop de les fonts d’emissió del trànsit, que és per on caminen totes les persones. Elaborar mapes visuals amb les dades.
- Generar un coneixement sobre els nivells i el comportament de la contaminació mitjançant la pràctica i la teoria. Durant l’any hem realitzat tallers en línia amb les persones voluntàries. També hem assistit a webinars amb experts com Xavier Querol, investigador del CSIC.
- Elaborar informes de resultats i anàlisis elaborats per la tècnica mediambiental Mª José Sales, física experta en contaminació atmosfèrica.
- Reunir-se amb els ajuntaments per a conèixer els plans específics d’implantació de zones de baixes emissions obligatories per llei a partir de 2023.
- Proposar als ajuntaments mesures efectives per a disminuir la contaminació atmosfèrica a les ciutats.
Després d’un any de mesuraments, pròximament publicarem els primers informes del projecte i per cada ciutat.
I estem d’enhorabona perquè també hem assolit una nova finançament per al 2023. Valenciaenbici continuara contribuint amb el projecte CWCA per a mesurar la qualitat de l’aire, proposar mesures concretes de millora i demanar una bona implementació de les ZBE. I tot això pedalejant amb les nostres bicicletes!
Marian Sintes, coordinadora CWCA València