Ahir, València en Bici – Acció Ecologista-Agró va presentar a la ciutadania i mitjans de comunicció la proposta «Pla d’Impuls d’Educació en Sostenibilitat» en els C.Educatius, perquè hi ha una necessitat d’incloure la #sostenibilitat dins del curriculum bàsic per donar un major impuls a la lluita contra el Cambi Climàtic.
València en Bici – AE Agró presenta a la Conselleria d’Educació un pla d’impuls de l’educació en sostenibilitat als centres educatius
Aquest dimarts, 28 de setembre, València en Bici-Acció Ecologista Agró presenta a la comunitat educativa un Pla d’Impuls de la Sostenibilitat als Centres Educatius. Aquest Pla, que proposa 11 eixos d’actuació, ja ha estat presentat a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. L’objectiu d’aquest Pla, dirigit també a les universitats, és adaptar el nostre sistema educatiu a les necessitats socials i ambientals que depara l’actual crisi climàtica global.
Més enllà de la crisi sanitària i econòmica provocada pel COVID-19 Valencia en Bici-AE Agró afirma que hem d’actuar davant del Canvi Climàtic per a minimitzar les seues catastròfiques conseqüències. Així ens ho recorda l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic del Consell que fixa com a objectiu la reducció del 40% de les emissions de CO2 per a 2030. El text adverteix sobre la necessitat d’actuar sense demora per fer front a l’impacte del Canvi Climàtic en el Mediterrani.
El primer eix d’actuació del Pla és la creació de la figura del coordinador/a de sostenibilitat als centres educatius i, per tant, també de mobilitat sostenible. De fet, actualment existeix la figura del coordinador/a de convivència i igualtat, TIC, etc.; de manera que sense la creació d’aquesta figura de coordinació no serà possible impulsar polítiques per aturar el canvi climàtic ni una mobilitat segura, saludable, amable i sostenible als centres educatius.
Entre les tasques del coordinador/ra de sostenibilitat estaria promoure accessos segurs als centres educatiu respectuosos amb les persones i l’entorn, i també la promoció d’una mobilitat activa, és a dir, caminant o fent ús de la bici mitjançant projectes interdisciplinaris. Se sol·licita incloure la bici com a element fonamental de mobilitat sostenible i inclusiva que transforme els espais públics en entorns per a les persones i no tant per al vehicle privat a motor. Per altra part es demana fomentar horts escolars ecològics per conscienciar sobre el consum responsable, de proximitat i l’alimentació saludable. Així la comunitat educativa podrà participar de projectes interdisciplinaris on cultivar, collir i cuinar els seus propis aliments.
D’aquesta manera s’adaptarien els currículums educatius a la necessària transició cap a una societat ecològica i justa.
El segon eix del pla consisteix en la gestió sostenible i ètica dels centres educatius, tot fomentant l’estalvi energètic, d’aigua i recursos i la reducció i separació de les deixalles. Així mateix es fa incís en la naturalització dels patis, tot recreant espais verds, coeducatius, inclusius i sustentables. També la construcció dels nous centres educatius amb criteris bioclimàtics, d’arquitectura passiva i bioconstrucció per així reduir al màxim l’impacte d’aquests en el territori i en el Canvi Climàtic
El tercer eix consisteix en implementar dins de la formació permanent del professorat accions formatives en mobilitat sostenible, en agroecologia i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, entre altres.
Per últim, el quart eix, consisteix en implicar als centres educatius en la custodia i cura del territori mitjançant Aprenentatge Servei (ApS) i la seua col·laboració amb ajuntaments i entitats locals.
El quint eix, València en Bici-AE Agró també proposa a les universitats valencianes realitzar jornades de divulgació de la mobilitat sostenible, l’agroecologia i els ODS entre els futurs docents, així com, incloure aquests temes als currículums de magisteri i als màsters de secundària. Consideren necessària la conscienciació dels futurs docents en les mateixes universitats. Així, amb les idees i ferramentes apreses, podran implementar projectes educatius sostenibles quan s’incorporen als centres escolars.
Des de València en Bici demanem a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport que aposten decididament per fer realitat en un breu termini de temps estes propostes concretes posant recursos materials i humans i, així, contribuir a la necessària “Transició Ecològica i lluita contra l’Emergència Climàtica».
Per més informació:
valenciaenbici@conbici.org